Privacy verklaring | Disclaimer | Gedragscode | Contact | Home Laat uw kapitaal groeien! Contactgegevens van Sentido Klanten van Sentido Interessante links Over Sentido Boeken, gelezen door Sentido Workshops van Sentido Nieuws van Sentido Manage je eigen leven Naar de homepage van Sentido Organisatie advies Contactgegevens van Sentido
Persoonlijke
ontwikkeling


Competentie
ontwikkeling


Loopbaan
oriëntatie


Aanpak

Case:
Effectief grenzen stellen!


Case:
Omgaan met (zelf)kritiek!

 

Effectief grenzen stellen!

De jonge afdelingssecretaresse van een technisch bedrijf was altijd druk. Iedereen kon altijd bij haar terecht. Ze wilde haar collega´s namelijk graag helpen. De afdelingssecretaresse voelde het als haar plicht om de verzoeken van collega´s in te willigen. ´Ja, dat ga ik doen´, was haar standaard antwoord. Ook al was de klus niet eens haar verantwoordelijkheid. Ook al had ze er eigenlijk geen tijd voor. ´Nee´ zeggen, was immers onaardig.

Zo stapelde het werk van de afdelingssecretaresse zich op. Zodanig, dat het werk haar boven het hoofd steeg. Haar leidinggevende begreep dat niet. ´Hij had al genoeg aan zijn hoofd dus wilde ik hem niet ook nog eens met mijn probleem belasten´, stelde de afdelingssecretaresse. Een conflict dreigde met haar leidinggevende en andere collega´s.In het coachtraject ´Zelfmanagement´ van Sentido ontdekte de afdelingssecretaresse dat ze weliswaar ´ja´ op alles zei, maar soms ´nee´ moest verkopen. En dat in die situaties juist ´ja´ zeggen onaardig is. En met het buitensluiten van haar leidinggevende, onthield ze hem de mogelijkheid om haar te helpen. Ook al niet erg aardig.

Tijdens de sessies leerde de afdelingssecretaresse gefundeerd ´nee´ te zeggen. Naast beter opkomen voor jezelf, gunde ze daarmee anderen de kans om het werk anders te regelen. De afdelingssecretaresse praat nu ook regelmatig met haar leidinggevende over wat ze in het bedrijf allemaal meemaakt en vraagt om hulp bij problemen. Ze rent niet meer door de gangen en komt haar afspraken na. Haar collega’s zien haar weer als een waardevolle aardige afdelingssecretaresse.